Vzpomínkových akcí se účastní nejvyšší představitelé Polska - prezident Lech Kaczyński a premiér Donald Tusk, předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Sovětská armáda osvobodila osvětimský tábor, symbol nacistické genocidy, 27. ledna 1945. Z šesti miliónů obětí holocaustu nalezlo v Osvětimi smrt nejméně 1,1 miliónu lidí, z nichž milión byli Židé z celé Evropy. Většina byla zplynována, další zastřeleni, pověšeni anebo zemřeli hladem, nemocní, přepracování či při lékařských experimentech.

Válku v táboře přežilo jen okolo 7000 lidí. Nacisté jen pár dní před příchodem Sovětů tábor evakuovali a vyslali na pochod, který do dějin vstoupil jako Pochod smrti, zahynulo při něm 60 000 lidí.

Řady přeživším rok od roku řídnou. Na obřad v Osvětimi se ve středu chystalo asi sto z nich. Uskutečnil se v podobném mraze, jaký panoval i před 65 lety.

Jednou z těch, kdo pobyt v Osvětimi přežili, je 76letá polská důchodkyně a pokladní organizace přeživších ve Varšavě Kazimiera Wasiaková. V táboře byla půl roku ve svých jedenácti letech, přivezli ji tam v srpnu 1944.

Osvoboditelé házeli vězňům kosti jako psům

Prchající Němci Wasiakovou v lednu 1945 s sebou nevzali, patřila mezi 7000 lidí, kteří v Osvětimi měli umřít. „Byla jsem příliš slabá,“ řekla s tím, že si vzpomíná na sovětskou průzkumnou jednotku, která k táboru dorazila asi o den nebo dva dříve. Vojáci, kteří následovali, prý byli celí otrhaní a hladoví. „Postavili před dětskou věznicí polní kuchyni. Jedli koňské maso a my jsme jako psi žebrali, aby nám kousek dali. Hráli si s námi a do sněhu nám házeli kosti. Běželi jsme pro ně a ohryzávali je,“ uvedla.

Pak prý podvyživená v mraze u krematoria hledala zbytky šatů a jídla. Z tábora ji spolu s třemi desítkami dalších dětí vyvedla jedna žena. „Byla strašná zima a všude kolem ze sněhu vyčnívala těla. Lidé na pochodu, kteří zůstali vzadu, byli zastřeleni - zakopávali jsme o jejich mrtvoly“.

Ke Dni památky obětí holocaustu se ve středu konalo také shromáždění v českém Senátu. Premiér Jan Fischer upozornil, že holocaust je zlo, které se může probudit.

ZDROJ: www.novinky.cz