Jdi na obsah Jdi na menu
 


Středověké pokrmy

Středověké kulinářské kuriozity
Hažmuka jehněčí. Kaše vařená z vína, jehněčí krve a krupice, maštěná sádlem.
Kyselice z kapřích šupin. Huspenina z polévky uvařené z vína, kde byly týden naložené šupiny, z opečených, utlučených plátků chleba, koření a medu. Propasírovaná směs se nalila do mísy vytřené medem a nechala ztuhnout.
Telecí knedlíky. Knedlíky ze sekaného telecího, žloutků, rozinek, kořeněné zázvorem, šafránem, pepřem, obalené v bílé mouce a pak usmažené na másle.
Pečené koury. Slepičí pečeně z mladého kusu nadívaná zvěřinou.
Ořechová kaše. Kaše z rozetřených ořechů, vína, jalovce a kmínu zahuštěná tlučenou rýží, slazená medem, kořeněná zázvorem, hřebíčkem a pepřem.
Baba mandlová. Sušené krajíčky bílého chleba obalené v kaši z utřených mandlí, medu a anýzového prachu, osmažené na oleji.
Dobrá varmuže. Kaše z bezového květu vařeného v mléku, procezená, zahuštěná pšeničnou moukou s lískovými oříšky, máslem, šafránem a hřebíčkem.
Tenátka. Hrudky z bílků a mouky usmažené na másle.
Pulment. Strouhaný, okořeněný perník rozvařený v červeném víně.
Semenečná polévka. Husté ovocné víno s rozetřeným konopným semínkem.

 

251709-gallery1-n58qj.jpg

Středověké svatební hostiny byly ve znamení velkého hodování.

251711-original1-rkmos.jpg

   Syrná kaše podávaná na středověkých svatbách symbolizovala plodnost.

 

 Další zajímavosti zde

zdroj : www.novinky.cz