Středověké pokrmy
Středověké kulinářské kuriozity |
Hažmuka jehněčí. Kaše vařená z vína, jehněčí krve a krupice, maštěná sádlem. |
Kyselice z kapřích šupin. Huspenina z polévky uvařené z vína, kde byly týden naložené šupiny, z opečených, utlučených plátků chleba, koření a medu. Propasírovaná směs se nalila do mísy vytřené medem a nechala ztuhnout. |
Telecí knedlíky. Knedlíky ze sekaného telecího, žloutků, rozinek, kořeněné zázvorem, šafránem, pepřem, obalené v bílé mouce a pak usmažené na másle. |
Pečené koury. Slepičí pečeně z mladého kusu nadívaná zvěřinou. |
Ořechová kaše. Kaše z rozetřených ořechů, vína, jalovce a kmínu zahuštěná tlučenou rýží, slazená medem, kořeněná zázvorem, hřebíčkem a pepřem. |
Baba mandlová. Sušené krajíčky bílého chleba obalené v kaši z utřených mandlí, medu a anýzového prachu, osmažené na oleji. |
Dobrá varmuže. Kaše z bezového květu vařeného v mléku, procezená, zahuštěná pšeničnou moukou s lískovými oříšky, máslem, šafránem a hřebíčkem. |
Tenátka. Hrudky z bílků a mouky usmažené na másle. |
Pulment. Strouhaný, okořeněný perník rozvařený v červeném víně. |
Semenečná polévka. Husté ovocné víno s rozetřeným konopným semínkem. |
Středověké svatební hostiny byly ve znamení velkého hodování.
Syrná kaše podávaná na středověkých svatbách symbolizovala plodnost.
zdroj : www.novinky.cz